Nieuws

Blogs over De Digitale Kooi

Deelnemen aan een voorproefje van de masterclass?

17 mei

Deelnemen aan een voorproefje van de masterclass?

Is de masterclass Volwassen Digitale Overheid wat voor jou? Wil je een kans om alvast kennis te maken met andere geïnteresseerde en potentiële cursisten? Of heb je zin om nog eens met oud-cursisten bij elkaar te komen en de nieuwste ontwikkelingen door te spreken? Neem dan deel aan de Preünie & Reünie Masterclass Volwassen Digitale Overheid!

Het thema wordt later bekend gemaakt, maar aanmelden is al mogelijk door een mail te sturen naar joris@kafkabrigade.nl.

Datum: 3 september 2024 van 19.00 tot 21.00
Locatie: Zoom

Of schrijf je natuurlijk direct in voor de masterclass!

Prijs voor beste wetenschappelijke artikel door een niet-academicus

8 mei

Louis Brownlow Award voor "Administrative Exclusion in the Infrastructure-level Bureaucracy"

Prijs voor beste wetenschappelijke artikel door een niet-academicus

In 2023 schreven Rik Peeters en Arjan Widlak een wetenschappelijke publicatie in het tijdschrift Public Administration Review. Daarin verkennen ze een breder begrip van hoe administratieve uitsluiting en administratieve lasten tot stand komen. Ze doen dat aan de hand van (een deel van) het toeslagenschandaal als casus en het in ogenschouw nemen van de technologie als institutionele factor en met name gegevensuitwisseling. Ze introduceren daartoe het concept van de "infrastructure-level bureaucracy", het geheel van organisaties dat verbonden is via gegevensuitwisseling. Die informatie-infrastructuur heeft eigen karakteristieken die het gevoelig maken voor uitsluitingsmechanismen. De scheiding tussen de inwinning van gegevens en het gebruik zorgt voor onvoorspelbaarheid en een verantwoordingstekort.

De opzet in het artikel was tevens om de dominante stelling dat administratieve lasten altijd politiek zijn, maar politiek met andere middelen, uit te dagen. Echter het gebrek aan in- en overzicht van de gegevensinfrastructuur alleen bleek niet voldoende verklaring voor de uitkomsten in het toeslagenschandaal. Al kan het er wel toe leiden dat ook overheden zelf de redeneringen achter hun besluiten niet meer kunnen volgen. De gevestigde verklaring van politieke intentie bleek echter ook nodig om de uitkomsten in dit deel van het toeslagenschandaal te kunnen verklaren verklaren. De parlementaire enquête, een ruim jaar na publicatie, heeft dat punt met nog veel meer bronmateriaal onderschreven.

Het artikel heeft vorige maand de Louis Brownlow Award gewonnen voor beste artikel in Public Administration Review geschreven door iemand die niet werkzaam is in de wetenschap.

"Burdens on the Gateway to the State" gepubliceerd in Journal of Policy Analysis and Management

26 apr.

Om gebruik te kunnen maken van publieke en sociale voorzieningen dienen burgers opgenomen te zijn in bevolkingsregisters. Ondanks duidelijke regels en procedures kunnen eisen op administratief gebied daarvoor een hindernis vormen. In dit onderzoeksartikel wordt de gemeentelijke registratie van dak- en thuislozen in België en Nederland onder de loep genomen.

Burdens on the gateway to the state: Administrative burdens in the registration of people experiencing homelessness in Belgium and the Netherlands is in april gepubliceerd in JPAM en tot stand gekomen door Laure-lise Robben, Rik Peeters en Arjan Widlak.

Oproep!

8 apr.

Stichting Kafkabrigade doet onderzoek en is op zoek naar mensen die één van deze twee problemen ervaren:

  • Problemen vanwege twee of meer inkomstenstromen, omdat dan de loonheffingskorting niet direct leidt tot de juiste inhouding door de werkgevers.
  • Problemen vanwege terug- of nabetalingen van een uitkeringsinstantie (zoals UWV of SVB), waardoor ze meer belasting betalen dan ze anders gedaan hadden.

Het doel van dit onderzoek is om een aantal portretten maken van mensen die last hebben van één van deze twee problemen. We zoeken niet naar (zeer) complexe situaties, maar juist naar veelvoorkomende problemen waarmee iedereen die te maken krijgt met twee inkomstenstromen of met nabetalingen over de jaargrens wel geconfronteerd wordt.

Ken je concrete voorbeelden van mensen met deze problemen die we zouden kunnen interviewen om een portret van hen te schetsen. Mail dan naar info@kafkabrigade.nl.

Promotiefilm masterclass Volwassen Digitale Overheid

5 mrt.

Promotiefilm masterclass Volwassen Digitale Overheid

Van 23 tot en met 25 september 2024 organiseert Stichting Kafkabrigade weer de masterclass Volwassen Digitale Overheid. Daarvoor maakten we een promotiefilm. Een indruk daarvan zie je hiernaast. Benieuwd naar de volledige video? Deze is te bekijken op de onderwijspagina, waar je ook meer informatie over de masterclass vindt.

Parlementaire enquêtecommissie Fraudebeleid en Dienstverlening presenteert eindrapport

27 feb.

"Blind voor mens en recht"

Parlementaire enquêtecommissie Fraudebeleid en Dienstverlening presenteert eindrapport

Wat er is gebeurd in het toeslagenschandaal is bijna onvoorstelbaar. Onvoorstelbaar door het falen over de volle breedte van de staatsmachten, het voortduren ervan over bijna twintig jaar en - helaas - door het nog altijd blijkende onvermogen om goed en op een redelijke termijn tot herstel te komen.

Dit laatste lost deze commissie niet op. Het onderzoek is indrukwekkend, maar tegelijk slechts een goed startpunt. Want deze erkenning en diepgaande zelfreflectie is belangrijk voor de slachtoffers en een breuk met een verleden van negeren en bagatelliseren. Maar het is ook een opgave en een test. Pas als blijkt dat opvolgende kabinetten, Kamers en de overheid over dezelfde breedte lering trekken blijkt die erkenning oprecht en kan die zelfreflectie leiden tot een hernieuwd vertrouwen.

Masterclass Volwassen Digitale Overheid januari 2024: ''Van concept naar cases en weer terug, om te ontdekken wat beter moet.''

1 feb.

Masterclass Volwassen Digitale Overheid januari 2024: ''Van concept naar cases en weer terug, om te ontdekken wat beter moet.''

Vorige maand vond de eerste editie van dit jaar van de masterclass Volwassen Digitale Overheid plaats. Gedurende drie dagen gingen deelnemers in gesprek over de digitalisering van de overheid, bezien vanuit de praktijk. Zowel specialisten uit beleid als uitvoering deden mee, evenals architecten en zelfstandig professionals.

De kwaliteit overall van deze editie is gemiddeld met een 8,3 beoordeeld. "Een must voor alle professionals die actief zijn in het vormgeven van de digitale inrichting van de overheid.", aldus één van de deelnemers. De cursisten, waarvan een deel op de foto te zien is, waren te spreken over de interactieve werkwijze, de verhelderende praktijkvoorbeelden, en de deskundigheid van de docent.

Van 23 tot en met 25 september 2024 organiseert Stichting Kafkabrigade de volgende editie van de masterclass. We komen net zoals afgelopen editie bijeen in Hotel Oranjeoord. Het is mogelijk om te overnachten op de eerste en tweede cursusdag. Onze gastvrouw zorgt voor ontbijt, lunch en diner. Maaltijden en verblijf zijn inbegrepen in de cursusprijs. Schrijf je in!

Must-see docuserie: Mr Bates vs The Post Office

1 feb.

Must-see docuserie: Mr Bates vs The Post Office

Een vierdelig tv-drama sloeg in als een bom in Groot-Brittanië. De documentaire, die kijkt als een tv-serie, laat zien hoe gedurende 20 jaar postkantoorhouders ten onrechte werden beschuldigd van fraude en diefstal. Het computersysteem deed het lijken alsof de uitbaters geld verduisterden. Maar liefst 3500 ondernemers werden beschuldigd, 700 veroordeeld, 236 gevangen gezet en als gevolg pleegden 4 mensen zelfmoord, gingen velen (persoonlijk) failliet, verloren hun huizen, hun relatie en hun gezondheid. Inmiddels zijn 93 onrechtmatige veroordelingen vernietigd en voormalig postkantoorhouder Alan Bates blijft zich inzetten voor compensatie voor de andere slachtoffers.

Terwijl de bureaucratische en gerechtelijke dwaling eerst 20 jaar kon voortsudderden, verkreeg de tv-serie in een week de aandacht en keerde het sentiment. De serie kreeg miljoenen kijkers en leidde tot aandacht via zowel populaire, publieksmedia en zelfs wetenschappelijke media. Meer dan een miljoen mensen tekenden een petitie en de Britse overheid kondigde een wet aan die moet zorgen voor gerechtigheid. De serie is opnieuw een illustratie van hoe lastig het blijkt om feiten en beslissingen die uit een computersysteem komen aan te vechten.

De serie was in Groot-Brittannië te zien op ITV. In Nederland zend BNNVARA de serie wekelijks uit sinds 25 januari.

Stichting Kafkabrigade bij openingsevent Publieke Platformen

1 dec.

Ook erbij zijn?

Het komende halfjaar organiseert de provincie Zuid-Holland een aantal bijeenkomsten in het kader van hun onderzoek naar Publieke Platformen. Hoe ontwikkelen deze zich, en hoe stellen we publieke waarden en belangen voorop? Wat betekent dit voor de overheid en de samenleving?

Op 7 december is de aftrap, waarbij Stichting Kafkabrigade een lezing geeft over de werking van de overheid als dataplatform en de gevolgen daarvan. Op 13 februari in het nieuwe jaar is de tweede bijeenkomst. FUTUR Jonge Ambtenaren Netwerk organiseert dan een debat. 4 april wordt de reeks afgesloten met een eindevent. Bij alle bijeenkomsten geldt een open inschrijving en is iedereen welkom om mee te denken.

Logo Publieke Platformen

Deelnemen aan een voorproefje van de masterclass?

29 sep.

Deelnemen aan een voorproefje van de masterclass?

Is de masterclass Volwassen Digitale Overheid wat voor jou? Wil je een kans om alvast kennis te maken met andere geïnteresseerde en potentiële cursisten? Of heb je zin om nog eens met oud-cursisten bij elkaar te komen en de nieuwste ontwikkelingen door te spreken? Neem dan deel aan de Preünie & Reünie Masterclass Volwassen Digitale Overheid!

Deze keer vormen domeingrenzen en gegevensuitwisseling het thema. Gegevensuitwisseling biedt kansen voor grens- en domeinoverstijgende vraagstukken en krijgt daarom veel aandacht. Maar over welke grenzen en domeinen hebben we het eigenlijk? Over beleidsdomeinen, rechtsgebieden, staatsmachten of bestuursdomeinen? En welke zijn er eigenlijk? En zijn er afwegingen die horen bij precies zo’n domeingrens? Daarover gaan we in gesprek met elkaar en misschien met jou!

Datum: 7 december 2023 van 19.00 tot 21.00
Locatie: Zoom
Aanmelden: meld je aan door een mail te sturen naar joris@kafkabrigade.nl

Of schrijf je natuurlijk direct in voor de masterclass!