Nieuws

Blogs over De Digitale Kooi

Vacature: Stichting Kafkabrigade zoekt administratief medewerker

4 nov.

Stichting Kafkabrigade is op zoek naar een administratief medewerker. Je houdt de kosten en verkopen bij in de boekhouding en je speelt een belangrijke rol bij het organiseren van de masterclasses. Daarnaast help je bij het beheren van de agenda, het schrijven van de nieuwsbrief en het up to date houden van ons adresboek.

Je werkt 8 uur per week, die je naar eigen inzicht kunt verdelen over de week. Maar daarom en omdat je vanuit huis werkt, is het wel belangrijk dat je zelfstartend bent en een proactieve houding hebt. Het salaris is bespreekbaar en per 1 december 2024 kun je aan de slag. Heb je interesse? Neem contact met ons op via info@kafkabrigade.nl.

Nieuw onderzoek: Belasting Onbekend

1 nov.

Ervaringen van burgers met heffingskortingen laten zien hoe interferenties van fiscale regels leiden tot onduidelijkheid en onzekerheid over het inkomen

Nieuw onderzoek: Belasting Onbekend

Stichting Kafkabrigade heeft - in opdracht van de Belastingdienst - onderzocht hoe fiscale regels interfereren. Regels die elkaar tegenwerken kunnen gevolgen hebben voor de doelstellingen van die regels zelf en kunnen ook ingrijpen op algemeen geaccepteerde rechtsbeginselen, zoals de beginselen van behoorlijk bestuur. Bij twee voorbeelden van interferenties zijn de ervaringen van burgers uitgewerkt in tien casusbeschrijvingen. Vanuit het burgerperspectief is ontrafeld hoe de eisen en regels van verschillende organisaties samenkomen. In beide interferenties spelen de heffingskortingen een belangrijke rol en daar richt het onderzoek zich dan ook met name op.

Masterclass Volwassen Digitale Overheid september 2024

7 okt.

"Aan de hand van soms pijnlijke casuïstiek vanuit verschillende perspectieven gekeken naar verbeteringsmogelijkheden met een rijke opbrengst!"

Masterclass Volwassen Digitale Overheid september 2024

Eind september vond de tweede editie van dit jaar van de masterclass Volwassen Digitale Overheid plaats. In "drie indrukwekkende dagen", zoals een van de deelnemers aangaf, gingen de cursisten, waaronder stafleden, beleidsmedewerkers en -adviseurs op een interactieve manier aan de slag met de digitalisering van de overheid.

De kwaliteit overall van deze editie is gemiddeld met een 8,8 beoordeeld. "Bevlogen zijn we in drie dagen meegenomen in de elementen die bepalend zijn voor een goed functionerende I-overheid en hoe deze op elkaar ingrijpen", zei één van de de cursisten. Zij waren enthousiast over de ruimte om te leren van elkaar, de diepgang, en de deskundigheid van de docent. "Een must voor iedere CDO!" aldus één van de deelnemers, "voor de IV-organisatie en de management-laag", aldus een andere deelnemer.

In 2025 vinden weer twee edities van de masterclass plaats. In het voorjaar is dat van dinsdag tot en met donderdag op 25, 26 en 27 maart 2025. Aan het eind van de zomer is de masterclass van maandag tot en met woensdag op 22, 23 en 24 september 2025.

Nieuw onderzoek: omgang met nieuw gegevensverkeer

7 okt.

Nieuw onderzoek: omgang met nieuw gegevensverkeer

Veel publieke organisaties worstelen met het delen van gegevens, zo bleek in de eerste Staat van de Uitvoering. In het kader van de nieuwe Staat van de Uitvoering heeft Stichting Kafkabrigade drie praktijkcasus mogen onderzoeken. In Omgang met nieuw gegevensverkeer zijn deze voorbeelden van nieuwe gegevensverkeer beschreven. Het startpunt bij elk van de onderzoeken was het perspectief van de professional binnen een overheidsorganisatie, die zo'n vraagstuk als opgave voor zich krijgt.

De vraag bij het onderzoek was enerzijds om in beeld te brengen wat er gebeurt bij een dergelijk traject: waar lopen professionals die met nieuw gegevensverkeer bezig zijn tegenaan, en hoe duidelijk is het voor hen wat er moet gebeuren als zij een vraagstuk op dit gebied voor zich krijgen? Anderzijds was de vraag om via dit onderzoek te komen tot een versnelling in het doorlopen van zo’n traject, de reflectie daarop of het gesprek om tot een gezamenlijke probleemanalyse en aanpak te komen.

Stichting Kafkabrigade bij Dag van de Toekomstige Registraties

5 aug.

Eind juni organiseerde Digilab de Dag van de Toekomstige Registraties. Tijdens lezingen en workshops kwam aan bod wat er moet gebeuren om de registers van De Digitale Overheid te bouwen en hoe deze verschillen van de huidige.

Stichting Kafkabrigade verzorgde de aftrap van de dag, waarbij een korte introductie werd gegeven over hoe digitalisering de relatie tussen overheid en burger heeft veranderd. Een verslag van de dag is te vinden op de website van Digilab, evenals een aftermovie, waarvan hieronder een indruk te zien is.

Arjan Widlak spreekt voor het publiek van Digilab

Stichting Kafkabrigade opent Archiefdag 2024

5 aug.

KVAN, de branchevereniging voor archiefinstellingen, organiseerde in juni de jaarlijkse Archiefdag. Het thema dit jaar was het archief als nutsvoorziening: als centrale plek voor het beschikbaar maken van allerlei soorten informatie.

 

Stichting Kafkabrigade leverde een bijdrage aan de dag door deze te openen met een Keynote-presentatie, waarmee het belang van een goede informatiehuishouding en het centraal stellen van de gebruiker duidelijk werd. En welke problemen er kunnen ontstaan als daarvan geen sprake is. Zoals een gebrek aan overzicht en coördinatie, maar ook aan mogelijkheden om fouten te herstellen. (Meer weten over dit onderwerp? Neem deel aan de masterclass Volwassen Digitale Overheid!)

Fotograaf: Koen Mol

Deelnemen aan een voorproefje van de masterclass?

17 mei

Deelnemen aan een voorproefje van de masterclass?

Is de masterclass Volwassen Digitale Overheid wat voor jou? Wil je een kans om alvast kennis te maken met andere geïnteresseerde en potentiële cursisten? Of heb je zin om nog eens met oud-cursisten bij elkaar te komen en de nieuwste ontwikkelingen door te spreken? Neem dan deel aan de Preünie & Reünie Masterclass Volwassen Digitale Overheid!

Het thema van de avond is deze keer de Algemene informatiewet. Aan de hand van een aantal cases bekijken we wat erin staat, en wat erin zou móéten staan.

Aanmelden is mogelijk door een mail te sturen naar joris@kafkabrigade.nl.

Datum: 3 september 2024 van 19.00 tot 21.00
Locatie: Zoom

Of schrijf je natuurlijk direct in voor de masterclass!

Prijs voor beste wetenschappelijke artikel door een niet-academicus

8 mei

Louis Brownlow Award voor "Administrative Exclusion in the Infrastructure-level Bureaucracy"

Prijs voor beste wetenschappelijke artikel door een niet-academicus

In 2023 schreven Rik Peeters en Arjan Widlak een wetenschappelijke publicatie in het tijdschrift Public Administration Review. Daarin verkennen ze een breder begrip van hoe administratieve uitsluiting en administratieve lasten tot stand komen. Ze doen dat aan de hand van (een deel van) het toeslagenschandaal als casus en het in ogenschouw nemen van de technologie als institutionele factor en met name gegevensuitwisseling. Ze introduceren daartoe het concept van de "infrastructure-level bureaucracy", het geheel van organisaties dat verbonden is via gegevensuitwisseling. Die informatie-infrastructuur heeft eigen karakteristieken die het gevoelig maken voor uitsluitingsmechanismen. De scheiding tussen de inwinning van gegevens en het gebruik zorgt voor onvoorspelbaarheid en een verantwoordingstekort.

De opzet in het artikel was tevens om de dominante stelling dat administratieve lasten altijd politiek zijn, maar politiek met andere middelen, uit te dagen. Echter het gebrek aan in- en overzicht van de gegevensinfrastructuur alleen bleek niet voldoende verklaring voor de uitkomsten in het toeslagenschandaal. Al kan het er wel toe leiden dat ook overheden zelf de redeneringen achter hun besluiten niet meer kunnen volgen. De gevestigde verklaring van politieke intentie bleek echter ook nodig om de uitkomsten in dit deel van het toeslagenschandaal te kunnen verklaren verklaren. De parlementaire enquête, een ruim jaar na publicatie, heeft dat punt met nog veel meer bronmateriaal onderschreven.

Het artikel heeft vorige maand de Louis Brownlow Award gewonnen voor beste artikel in Public Administration Review geschreven door iemand die niet werkzaam is in de wetenschap.

"Burdens on the Gateway to the State" gepubliceerd in Journal of Policy Analysis and Management

26 apr.

Om gebruik te kunnen maken van publieke en sociale voorzieningen dienen burgers opgenomen te zijn in bevolkingsregisters. Ondanks duidelijke regels en procedures kunnen eisen op administratief gebied daarvoor een hindernis vormen. In dit onderzoeksartikel wordt de gemeentelijke registratie van dak- en thuislozen in België en Nederland onder de loep genomen.

Burdens on the gateway to the state: Administrative burdens in the registration of people experiencing homelessness in Belgium and the Netherlands is in april gepubliceerd in JPAM en tot stand gekomen door Laure-lise Robben, Rik Peeters en Arjan Widlak.

Oproep!

8 apr.

Stichting Kafkabrigade doet onderzoek en is op zoek naar mensen die één van deze twee problemen ervaren:

  • Problemen vanwege twee of meer inkomstenstromen, omdat dan de loonheffingskorting niet direct leidt tot de juiste inhouding door de werkgevers.
  • Problemen vanwege terug- of nabetalingen van een uitkeringsinstantie (zoals UWV of SVB), waardoor ze meer belasting betalen dan ze anders gedaan hadden.

Het doel van dit onderzoek is om een aantal portretten maken van mensen die last hebben van één van deze twee problemen. We zoeken niet naar (zeer) complexe situaties, maar juist naar veelvoorkomende problemen waarmee iedereen die te maken krijgt met twee inkomstenstromen of met nabetalingen over de jaargrens wel geconfronteerd wordt.

Ken je concrete voorbeelden van mensen met deze problemen die we zouden kunnen interviewen om een portret van hen te schetsen. Mail dan naar info@kafkabrigade.nl.